Yorkshire Pudding jest daniem prosto z Wysp Brytyjskich. Oryginalnie jest spożywany jako przekąska przed pieczenią. Pozwala jakoś zagospodarować sos, który wytapia się z pieczonego mięsa. Brytyjczycy odstawiają upieczoną sztukę mięsa do wystygnięcia, a na rozgrzany w brytfannie tłuszcz leją słone ciasto, z którego wychodzi właśnie tytułowy pudding. Nie ma on nic wspólnego z budyniem, który też określa się jako pudding, czy z kaszankowatym wyrobem zwanym black pudding.
Ja postanowiłem przywołać tutaj słodką wersję tego przepisu zaznaczając, że nie różni się on wcale (no, poza procesem pieczenia) od przepisu na naleśniki. Stąd gorąco polecam.
wtorek, 9 sierpnia 2011
poniedziałek, 8 sierpnia 2011
Muffinki z rabarbarem
Na zakończenie sezonu rabarbarowego przedstawię Wam, drodzy czytelnicy, muffinki rabarbarowe. Upiekłam je z ostatnim rabarbarem, jaki dostałam na bazarku, więcej już nie będzie w tym roku. Muffinki są soczyste, lekko kwaśne w smaku, i sycące :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)