Na zakończenie sezonu rabarbarowego przedstawię Wam, drodzy czytelnicy, muffinki rabarbarowe. Upiekłam je z ostatnim rabarbarem, jaki dostałam na bazarku, więcej już nie będzie w tym roku. Muffinki są soczyste, lekko kwaśne w smaku, i sycące :)
Będziemy potrzebować:
500 g rabarbaru
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
250 ml mleka
125 ml oleju
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy sól i cukier, a następnie rabarbar, wszystko razem mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni C
W głębokim naczyniu rozbijamy jajka z mlekiem. W misce z mąką robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami i olej. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki niezbyt dokładnie mieszamy, w cieście dopuszczalne, a nawet wskazane, są grudki.
Do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami nakładamy ciasto, pieczemy ok 30 minut.
Po upieczeniu muffinki wykładamy do wystudzenia, zimne smakują najlepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz