niedziela, 2 stycznia 2011

Ciacho czekoladowe

Już od kilku lat korzystam z tego bardzo łatwego przepisu. Wystarczy, że mamy w domu składniki i możemy w każdej chwili wyczarować ten pyszny smakołyk.

Przygotujmy:
4 jaja
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
kostka masła (200 g)
170 g gorzkiej czekolady (najlepiej Herbe Sahne - gorzkiej śmietankowej)







Na początku umieszczamy masło i czekoladę (w oddzielnych kubkach) w gorącej kąpieli, aby się rozpuściły. Czekoladę najlepiej połamać na małe kawałki i dodać do niej kilka łyżek wody.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę i wciąż ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtka.


Do utrzepanych jajek dodajemy po trochu rozpuszczoną czekoladę, rozpuszczone masło i wciąż mieszamy na wolnych obrotach miksera.


Na końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.

Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ja używam blachy o wymiarach 40cmx24cm. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 °C.

7 komentarzy:

  1. Tak bez proszku do pieczenia? ;-)
    Pyszne. Moim zdaniem zwłaszcza na drugi dzień, lekko przyschnięte na wierzchu, jedzone np. w taki sposób:
    http://www.youtube.com/watch?v=FCvk9B-BDHg

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, że jest przepyszne!
    Czekamy na więcej przepisów na słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, robiłam dawno i kilka razy a teraz wróciłam po przepis. Dziekuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimie, przypomniałaś mi o istnieniu tego smakołyku, dziękuję! Chyba zrobię starszej córce, która wkracza w świat czekolady :) Tylko zmniejszę ilość cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. znów wracam do przepisu:) Pychotka! Dziękuję ponownie!
    Anonim;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znowu zapach pieczonego ciacha roznosi się z kuchni po całym domu! Ten zapach, ach! A smak?Każdy kawałek to "łakomy kąsek" dla najbardziej wysublimowanego smaku. Dziś robione w prezencie..

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, zapach i smak tego ciasta jest cudny! :)

    OdpowiedzUsuń