Poniżej podaję przepis na polentę smażoną z drobnej kaszy kukurydzianej. Świetny i smaczny dodatek do posiłków w zastępstwie ziemniaków, ryżu czy innych kasz. No i z moich doświadczeń wynika, że również lubiany przez dzieci.
Skład (dla 2-3 osób):
- kaszka kukurydziana - szklanka
- około litr bulionu (chociaż lepiej ciut więcej, na zapas) - musi być aromatyczny, doprawiony i dosolony.
- pieprz, w zasadzie dowolne przyprawy.
- odrobina mąki i odrobina oleju do smażenia
Zagotowujemy ok 0.3-0.5 litra bulionu. Wsypujemy kaszkę. W Lidlu Klopsiula trafiła na kaszkę oznaczoną jako "Polenta", ciekawe ale pamiętajmy że każda kaszka się nada. Zmniejszamy ogień (do poziomu "ledwo się tli") i mieszamy trzepaczką. Masa gęstnieje. W końcu zaczyna chlupać niczym lawa w kreskówkach wyrzucając obłoczki pary. Gdy już zgęstnieje tak, że przestanie być kremowa, dolewamy odrobinę bulionu i mieszamy.
I tak dalej i tak dalej przez... 40 minut (sic!) często mieszając (oj tak) i z rzadka dodając bulionu. Po tym czasie już nie dolewamy tylko ewentualnie czekamy aż zgęstnieje, po czym wylewamy do jakiejś prostokątnej formy do studzenia (ja wykorzystałem blachę do pieczenia). Polenta błyskawicznie gęstnieje i robi się sztywna.
Po ostygnięciu kroję polentę na bloczki. Oprószam mąką.
Wrzucam na nagrzaną patelnię na dość niewielki ogień i smażę, od czasu do czasu przekładając na bok, żeby przysmażyć wszystkie 4 ścianki (ścianek w prostopadłościanie jest wprawdzie 6, ale na tych najmniejszych nie da się polenty postawić, więc te pozostają niepodsmażone).
Podsmażam tak, aby wytworzyła się chrupka skórka. Na patelni jest naprawdę niewiele oleju, ponieważ polenta chłonie olej jak gąbka, co niestety niekorzystnie odbija się na jej smaku.
Serwuję do posiłku zamiast ziemniaków/ryżu/kaszy.
Też ostatnio wykorzystywałam tę kaszkę w wersji do muffinek. Bardzo interesujący smak. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mamałygę czy polentę! A jeszcze z dodatkiem różnych przysmaków typu cebula, chilli, grzybki ojjjjjj
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować na słodko, z owocami.
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńjeśli są Państwo zainteresowani współpracą z sklep.richmont.pl - proszę o kontakt pod adresem: serwis@richmont.pl Gratuluję apetycznego bloga i pozdrawiam